Własna restauracja - jak zaplanować potrzebne rzeczy?

Gdy już zdecydujemy się na stworzenie własnej restauracji, czas wziąć się do działania. Zastanówmy się, jak ma wyglądać nasza gastronomia, jakie potrawy serwować i jaki klimat ma w niej panować. Gdy już to wszystko będziemy mieli ustalone, możemy szukać szefa kuchni i zacząć się urządzać w wybranym przez nas miejscu. Od czego zacząć?

Wystrój sali

To, jak będzie wyglądało wnętrze naszej restauracji, ma ogromny wpływ na klimat w niej panujący. Dlatego ważne jest, byśmy się do tego odpowiednio przygotowali. Musimy też wiedzieć, czy w naszym lokalu chcemy serwować dania na ogródku, czy tarasie. W takich miejscach nie umieszczamy tradycyjnych siedzeń, a zestaw ogrodowy technorattan jest nie tylko idealnym rozwiązaniem na zewnątrz, ale również jest w ostatnich latach hitem. Piękny, łatwy w utrzymaniu i trwały. Czego chcieć więcej od mebla w restauracji?

Kuchnia jest równie ważna!

Nawet najlepsi kucharze niewiele zrobią w kuchni, nie mając odpowiednich produktów i sprzętów. Nie tylko deska do krojenia i nóż potrzebne są w lokalu. Równie ważne są meble do gastronomii. Ich budowa jest przystosowana do tego, by wygodnie i sprawnie ich używać. Czy to szafki na naczynia, czy nawet stół, przy którym kucharze mogą wygodnie pracować. Dzięki użyciu odpowiednich materiałów łatwo z nich korzystać, a jeszcze łatwiej utrzymać je w czystości. Dzięki temu nie tylko praca idzie sprawniej, ale przede wszystkim sanepid w czasie kontroli nie ma się do czego doczepić. Pamiętać też musimy o zakupie odpowiednio dużych garnków i palników. Przydadzą się również wyciągi, które odprowadzą wszystkie zapachy z kuchni.

Oświetlenie tworzy klimat

To, że odpowiednio dobranym oświetleniem tworzymy klimat, wiedzą chyba wszyscy właściciele gastronomii. W kuchni światło powinno być jasne, by kucharze odpowiednio dobrze czuli się w pracy. Na sali jednak powinniśmy zainwestować w różne rodzaje świateł. Zarówno żółte, klimatyczne, jak i jasne. Na sali równie ważne są klosze do lamp. Musimy je dobrać odpowiednio do charakteru naszej restauracji. Mogą być one częścią wystroju i powinny współgrać z resztą sali.

Spójna restauracja składa się z odpowiednio dobranej kuchni, wystroju i atmosfery, jaką tworzą ludzie. Dlatego bardzo ważni są zarówno pracownicy, jak i wygląd i funkcjonalność lokalu. Gdy wszystko to będzie ze sobą współgrało, wtedy możemy być pewni swojego sukcesu. Goście będą się u nas dobrze czuli, a więc będą nas częściej i chętniej odwiedzali. W tym tkwi sekret wszystkich najlepszych restauracji na świecie.