Jak zaprojektować restauracyjny ogród?
Czy wiesz, że obecnie najpopularniejszym i najchętniej wybieranym miejscem spotkań są obecnie restauracyjne ogródki i tarasy? To rozwiązanie sprawdza się nie tylko podczas ciepłych miesięcy, ale również w trakcie zimy. Jeśli prowadzisz własny lokal, z pewnością masz już ogródek bądź zastanawiasz się nad jego stworzeniem. Jak to zrobić?
Zacznij od projektu
Podstawą w tworzeniu restauracyjnego ogrodu jest oczywiście odpowiedni projekt. Powinien on uwzględniać zarówno dostępną przestrzeń, jak i specyfikę wnętrza i charakter całej restauracji. Ważne, aby w ogródku nie lokować na siłę maksymalnie dużej ilości stolików i mieć na uwadze komfort gości. Do kogo zgłosić się po wykonanie projektu? Na rynku znajdziesz szereg freelancerów i doskonałych specjalistów, którzy z przyjemnością przyjmą tego typu zlecenie. Możesz również odezwać się do firmy, która oferuje gotowe projekty domów, ponieważ z pewnością mają odpowiednie zasoby, aby przygotować również efektowny projekt restauracyjnego ogrodu.
Odpowiednie wyposażenie
Kolejna kwestia dotyczy już samego wyposażenia ogrodu. Pamiętaj, że to nie tylko same stoły i krzesła, ale również szereg innych przedmiotów, których nie może zabraknąć. Mamy tu na myśli przede wszystkim kwiaty i inne rośliny, koce, specjalne poduszki na krzesła i wszelkiego rodzaju dodatki. Co do wspomnianych roślin, to warto również zainwestować w nowoczesne donice ogrodowe betonowe, dzięki którym przestrzeń ogródka stanie się bardziej przytulna i przyjemna. Jeśli ogródek w twojej restauracji będzie czynny także zimą, to koniecznie zatroszcz się o specjalne ogrzewacze, dzięki którym goście nie będą marznąć.
Zadbaj o detale
Jeśli chcesz, aby ogródek twojego lokalu prezentował się tak samo doskonale, jak najlepsza restauracja na zamku, nie zapomnij o szczegółach i detalach. To przedmioty, które doskonale dopełnią charakter całego wnętrza ogrodu i dodadzą mu unikalnego charakteru. Dodatki powinny być przede wszystkim spójne z wizerunkiem całej restauracji, ale jednocześnie nie mogą zbyt mocno przytłaczać gości. Postaw zatem na subtelne drobiazgi: świeczki, dużo kwiatów, ciekawe obrusy i serwetniki. Prawdą jest, że klimat restauracyjnego ogródka tworzą ludzie, jednak detale dodatkowo go podkreślają.
Każda dobra restauracja powinna zainwestować w ogród lub taras, o ile oczywiście przestrzeń na to pozwala. To szansa nie tylko na przyciągnięcie większej ilości klientów, ale również wzmocnienie ogólnego wizerunku lokalu. Z tego powodu zdecydowanie warto rozważyć to rozwiązanie.